Nega mačaka

Čišćenje očiju i ušiju mačke

Kao što brine o svom krznu, mačka brine i o higijeni svojih očiju i ušiju. Alatka koju mačka koristi prilikom čišćenja su njene šape i jezik, ali je i njima nekada potreba dodatna pomoć pri čišćenju. Kako pravilno očistiti uši i oči mačke u kućnim uslovima?

Kako pravilno čistiti oči i uši mačke?

Na tržištu postoje razni proizvodi koji olakšavaju čišćenje očiju i ušiju mačke, međutim neki hemijski sastojci imaju jak i neprijatan miris na koji mačka može biti alergična. Najbolje je koristiti čistu tkaninu i mlaku vodu. Kako su mačke veoma uredne, one same čiste svoje oči i uši pomoću šapa, međutim nekada je i njima potrebna naša mala pomoć.

Čišćenje očiju mačke

Za čišćenje očiju se koristi meka tkanina koja ne ostavlja dlačice i prokuvana voda. Kada se voda prohladi, nežno se obriše deo oko očiju mačke. Treba očistiti i krzno oko očiju, ne samo oči jer se i tu skuplja prašina i nečistoće. Uvek se mora koristiti čista tkanina, kako se ne bi prenosile bakterije ili virusi na oči ili predeo oko očiju. Ukoliko mačka ima iscedak ili su oči zalepljene, najbolje je posetiti veterinara. Ovo može ukazivati na upalu ili strani predmet u oku mačke, pa je najbolje da stručno lice očisti oči mačke.

Ciscenje-ociju-macke

Čišćenje ušiju mačke

Uši mačke su, kao i oči, veoma osetljive. Nije ih potrebno čistiti ukoliko je zdravstveno stanje dobro, ali višak voska može da dovede do toga da je potrebno dodatno čišćenje. Korišćenje štapića za uši i agresivnih sredstava mogu da povrede unutrašnjost uha mačke, ali i gurnuti prljavštinu dublje. Kao i za oči, i za uši se koristi mekana tkanina koja ne ostavlja dlačice za sobom. Tkanina se navlaži i uho mačke se čisti od unutra ka spolja. Ne treba koristiti dodatne krpe ili maramice, jer mogu povrediti mačku. Najbolje je nežno čistiti tkaninom, ponavljajući postupak.

Ciscenje-usiju-macke