Ishrana mačaka

Mačka i slanina

Mačke su mesojedi i meso je glavna hrana u njihovoj ishrani. Međutim, da li slanina može biti deo ishrane mačke ili ipak može poslužiti samo kao poslastica i nagrada?

Da li mačka treba da jede slaninu?

Mačka može da jede slaninu u malim količinama, jer to neće izazvati zdravstvene probleme. Međutim, slanina može imati negativan dugoročni efekat na mačku ukoliko je mačka jede svaki dan. Slanina u sebi sadrži natrijum i mast, kao i previše soli koja može da izazove visok krvni pritisak kod mačke, gojaznos, dehidraciju ili zapušenje krvnih sudova.

Sirova slanina za mačku

Važno je da meso koju mačka jede bude prokuvano kako bi se uništili paraziti, ali mačka može ponekad jesti i sirovu slaninu. Slanina sa druge strane nema zdravstvenu korist za mačku, pa je najbolje posavetovati se sa veterinarom pre nego što mačka smaže sirovu slaninu.

Slanina kao poslastica

Slanina se mački daje kao nagrada nakon odlaska kod veterinara, četkanja ili skraćivanja kandži. Povremena poslastica u vidu slanine, neće naškoditi mački, ali ne treba preterivati kao ni sa drugim poslasticama.

Macka-i-slanina

Šta ako je mačka pojela previše slanine?

Ukoliko mačka pojede veliku količinu slanine imaće stomačne tegobe i doći će do povraćanja. Bez obzira na povraćanje i nelagodu koju će mačka osetiti, ona će biti zdravstveno dobro, ali će ostaviti mali nered za sobom.