Vrste mačaka

Škotski Fold mačka

Mačka koja je prepoznatljiva po svojim savijenim ušima, ali se rađa sa uspravnim ušima. Škotski Fold mačka je tiha i umiljata i veoma tražena kada je reč o kućnim ljubimcima.

Poreklo

Ova rasa je nastala na škotskoj farmi 1961. godine spontanom genetskom mutacijom. Sve mačke ove rase vode poreklo od bele mace Suzi koja se rodila sa savijenim ušima. Vremenom ukrštanjem sa britanskom dugodlakom mačkom je razvijena i dugodlaka podvrsta koja je poznata i kao Hajlend Fold.

Karakter

Ova mačka je pravi mali klovn koji je stalno u nekim čudnim pozama dok leži ili skače. Škotski Fold je veoma inteligentna i radoznala mačka, ali je umereno aktivna. Umiljata je i puna ljubavi i pratiće te u stopu. Tiho i umilno se oglašava kada nešto želi. Uživa u igri skrivanja i istraživanja. Može naučiti da hvata i donese lopticu.

Skotski-Fold-macka

Izgled

Naziva se i sovom među mačkama zbog svog karakterističnog lica i glave. Srednje je veličine sa mišićavim telom i buckastom glavom. Oči su izražajne, a uši savijene zbog čega je i prepoznatljiva. Šape su joj veoma spretne. Težine je od 3 kg do 6 kg. Može biti u svim bojama, a najčešće je plave (sive) i svetlo braon. Mačići ove rase se rađaju sa uspravnim ušima, a uši se savijaju nakon 3 nedelje života.

Zdravlje

Uši ove mačke su savijene zbog slabe hrskavice, pa su one i najproblematičnije na telu ovog ljubimca. Ova rasa ima problem sa razvojem kostiju i udova i može da oboli od osteoartritisa. Udovi su joj kratki i nepravilno hoda pa može da trpi velike bolove. Životni vek je oko 15 godina.

Nega

Ovu rasu je potrebno redovno četkati i čistiti uši. Zubiće je najbolje prati svakodnevno kako ne bi došlo do bolesti i upale, a poseta veterinaru takođe mora biti redovna kako je ova mačka sklona raznim bolestima zbog svog izgleda.