Vrste mačaka

Somalijska mačka

Razigrana i puna energije, Somalijska mačka je stalno u pokretu. Skače, penje se i igra bolje od drugih mačaka, a voli i mnogo pažnje i maženja.

Poreklo

Somalijska mačka je zapravo verzija abisinske mačke sa dugom dlakom. Ime je dobila po Somaliji odakle i potiče. Postoji teorija da je nastala ukrštanjem abisinske i persijske mačke.

Izgled

Somalijska mačka ima snažno, atletsko i mišićavo telo. Dlaka je srednje duga, meka i gusta, sa izraženim okovratnikom. Može biti crvene, plave, srebrne, i žuto-smeđe boje. Glas je umiljat i blag. Ima tamne oznake na repu i spoljašnjem delu noge. Glava je klinastog oblika, uši su velika, a oči krupne i u obliku badema. Težine je od 3 kg do 5 kg.

Somalijska-macka

Karakter

Veoma je inteligentna mačka, razigrana i uživa u igračkama i igranju. Privržena je svom vlasniku i voli decu, a dobro se slaže i sa drugim ljubimcima. Stalno je u pokretu i veoma je radoznala. Deluje kao da Somalijska mačka nikada ne spava, kako je stalno u pokretu. Ne voli da bude zatvorena i zahteva dosta prostora i pažnje.

Zdravlje

Somalijska mačka je veoma zdrava, ali može biti sklona problemima sa desnima i anemiji. Životni vek je od 10 do 15 godina.

Nega

Kako je dlaka srednje dužine, nije zahtevna za negovanje. Potrebno je češljanje 2 puta nedeljno, a u proleće svakodnevno kako je to vreme linjanja.

Somalijska mačka – zanimljivosti

Somalijci su zapanjujuće lepa rasa mačaka koja skoro izgleda kao minijaturna lisica s obzirom na njen narandžasti pufnasti omotač od krzna i gust rep. Slično Abisincu po svojoj ličnosti, ovu ljupku rasu obožavaju mnogi ljubitelji mačaka zbog svoje razigrane ličnosti. Ali šta još znate o rasi somalijskih mačaka? Pogledajte zanimljivih 3 stvari koje niste znali o Somalskim mačkama da biste saznali više o ovoj divnoj rasi:

  • Nepoznato poreklo rase

Ova rasa je prvi put počela da se pojavljuje u Sjedinjenim Državama 1950-ih, a veruje se da je nastala kao rezultat ukrštanja abisinske i domaće dugodlake mačke. Tačno poreklo ove rase je nepoznato, ali s obzirom na njihove zapanjujuće sličnosti, ove mačke definitivno izgledaju kao da su dugodlaka verzija abisinske.

  • Spretnost lisice i majmuna u jednoj mački

Somalijci su okretna i aktivna rasa mačaka, sa jednom osobinom koja se značajno ističe među drugim rasama mačaka – njihovim spretnim šapama. Ova rasa mačaka voli da se igra igračkama i stalno se zabavlja, a često koriste svoje šape kada se igraju skoro kao majmuni u cirkusu. Sa svojom neverovatnom spretnošću, ove mačke će zapravo držati predmete u svojim šapama, pa čak i manipulisati njima dok se igraju. Zabavna činjenica: Zbog svog lisičjeg izgleda, ova rasa mačaka je na odgovarajući način nazvana „mačka lisica“.

  • Nema predaje ni odustajanja

Jednom kada Somalijskoj mački padne na pamet ideja, ništa je ne sprečava da dobije ono što želi. Ove mačke nikako nisu agresivne, ali su uporne da dođu do željenog, kada to nešto izazove njihovu radoznalost. S obzirom na njihovu želju da zadovolje svoje radoznale male umove, ove pametne mace neće se stideti da njuškaju po vašim ormarićima i proizvedu brojne neke nestašluke.