Vrste mačaka

Nebelung mačka

Nebelung mačku nazivaju i ’’Creature of Mist’’ odnosno biće izmaglice. Ovaj naziv je dobila zbog svoje elegantne pojave, gracioznih pokreta, vazdušastog repa i smaragdno zelenih očiju. Nežan karakter, meko i gusto krzno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nebelung mačka – poreklo

Ova rasa je nastala sredinom 80-tih u Americi. Prva dva primerka Nebelung rase su Zigfrid i Bruhilda. Dobili su imena po starom epu Pesama o Nibelunzima. Značenje reči ’’nebel’’ znači magla. Može se reći da je ova rasa nova među mačkama.

Izgled

Nebelung mačka je pre svega elegantna, sa plavim odnosno sivim krznom. Atletski je građena i srednje velika mačka. Krzno je dugo, raskošno i svilenkasto. Ispod dlake se nalazi poddlaka koja je poput paučine, a vrhovi dlake su srebrne boje. Na šapama ima čuperke koji su između prstiju. Uši su joj špicaste i velike, a oči zelene i blago ovalne. Telo Nebelung mačke je dugo, kao i vrat i noge.

nebelung-macka-2

Karakter

Nebelung mačka je veoma nežna i tiha, stidljiva je kada su stranci u pitanju. Iako deluje nepristupačno, veoma je razigrana i uživa u penjanju na visoka mesta. Verna je i ne voli kada je neko ignoriše, jer tada postaje tužna. Velika je maza i pokazuje strpljenje kada su deca u pitanju, ali ako deca preteraju u igri pokazaće nezadovoljstvo. Obožava igračke od tkanine i voli da ih donosi i da se igra lovljenja. Ova mačka je kućna, pa je stvorena za život u stanu.

Zdravlje

Nebelung je zdrava rasa i nisu zabeležena nasledna oboljenja i zdravstveni problemi, ali je sklona gojenju. Zbog toga treba povesti računa o ishrani ove mačke i ne sme imati konstantan pristup hrani.

Nega

Dugu i gusti dlaku Nebelung mačke je potrebno češljati 2 puta nedeljno, kako bi se uklonile mrte dlake i sprečilo mršenje. Zube joj treba prati minimum 2 puta nedeljno, a oči i uši je dovoljno očistiti vlažnom tkaninom. Posip za Nebelung mačku mora biti čist i uredan, kao što je i sama mačka uredna i vodi računa o svojoj higijeni.