Bolesti mačaka

Artritis kod mačke

Ako je mačka, koja je do skoro bila razigrana i aktivna, usporena i ne želi da se igra, najbolje je odmah joj proveriti zglobove. Možda je reč o artritisu, odnosno zapaljenje zgloba ili više zglobova, koji izazivaju bol i nelagodu kod mačke. Šta je artritis i da li je izlečiv?

Šta je artritis?

Artritis je upala odnosno zapaljenje zgloba, a do toga dolazi zbog neinfektivnih ili zaraznih uzroka. Kada je nekoliko zglobova upaljeno to se naziva poliartritis. Dok su zglobovi upaljeni zbog artritisa, dolazi do trajnog oštećenja hrskavice zgloba.

Simptomi artritisa

U zavisnosti od uzroka artritisa, postoje razni simptomi koji su karakteristični za ovu bolest. Bakterijska infekcija dovodi do gnojnog čira, a neinfektivni oblik artritisa utiče na boju i konzistenciju zglobne tečnosti. Pet simptoma su karakteristični za artritis:

  1. Zglob je otečen
  2. Zglob je vruć na dodir
  3. Mačka oseća bol pri dodiru na zglob
  4. Zglob je ukočen ili ga mačka teško savija
  5. Zglob i područje oko zgloba je crveno

Pored ovih 5 simptoma, mačka može pokazivati i druge poput spavanja više nego inače, smanjenog apetita, groznice i probavni i respiratornni simptomi.

Dijagnoza artritisa

Kada je u pitanju dijagnoza artritisa, veterinar ih jednostavno prepozna na osnovu pet znakova. On pažljivo opipava zglob mačke i vrši testove. Kako bi se isključile druge bolesti, proverava se i hod mačke. Za dijagnozu artritisa mogu se koristiti i:

  • Test krvi – na ovaj način veterinar proverava broj inflamatornih ćelija u krvi mačke. Nakon testa, veterinar može da locira upalu i da proceni funkciju drugih organa.
  • Snimanje zgloba – pomoću ultrazvuka ili rendgenskog pregleda se može detaljno pregledati zglob mačke i utvrditi se da li je reč o osteoartritisu.
  • Punkcija zgloba – unutar zgloba se nalazi sinovijalna tečnost. Veterinar može uzeti uzorak ove tečnosti kada probuši zglobnu kapsulu i tako potražiti inflamatorne ćelije.
  • Artroskopija – veterinar otvara zglob i gura cev sa kamerom u zglobnu šupljinu. On može na ovaj način da pregleda unutrašnjost zgloba i identifikuje oštećenja.
Artritis-kod-macke

Postupak lečenja

Prilikom lečenja artritisa kod mačke kao i ublažavanja simptoma, veterinari koriste ciljanu terapiju i potpornu terapiju.

Ciljana terapija

Prilikom ciljane terapije, treba se boriti protiv upale ali i uzroka koji je doveo do upale. Ukoliko je uzrok bakterija, mačka će dobiti antibiotike. Reumatski artritis zahteva imunosupresive. Sa druge strane, ako je zglob jako oštećen veterinar otvara zglobnu kapsulu pod anestezijom i tada pere zglobni prostor.

Potporna terapija

Sredstva protiv bolova kao i anti-inflamatorna sredstva pomažu da se poboljša stanje mačke. Kako bi se proces zarastanja ubrzao, potrebno je staviti hladan oblog na zglob mačke.

Zaključak

Artritis povezan sa imunitetom je neizlečiv, ali ukoliko se na vreme ode kod veterinara i počne lečenje, prognoza može biti povoljna za mačku. Lekovima i imunosupresivima se može olakšati mački kako ne bi imala trajne bolove. Ukoliko se situaciju pogorša, može doći do ukočenosti zgloba.